Eko kutak

Vulkani- neukrotiva snaga prirode

Neke prirodne pojave čovjek ne može ukrotiti, a upravo vulkani spadaju u najmoćniju i najrazorniju snagu prirode. Sva sreća da vulkani često ne pokazuju svoje ćudi, jer kada je posljednji divovski vulkan eksplodirao, prije 74.000 godina, posljedice su bile globalne.

Bio je to supervulkan Toba na Sumatri. Izbacio je toliko pepela i sumpornog dioksida u stratosferu da je potpuno blokirao sunčeve zrake. Cijela ljudska populacija tada je svedena na samo nekoliko tisuća. Danas uglavnom najpoznatiji vulkani  svijeta „spavaju“ poput Etne i Vezuva u Italiji. To su mjesta koja obilaze turisti, a posebno su im zanimljivi islandski vulkani. Island, zemlja s najviše vulkana na svijetu, čak 140, od čega su 26 aktivna, razvija i poseban vid turizma, nazvali su ga „opasni vulkanski turizam“. Na otoku s 330.000 stanovnika i samo nešto manje turista koji ga posjete u jednoj godini, vulkani i gejziri su najveće turističke atrakcije. Najpoznatiji islandski vulkan Hekla, koji je magnet za turiste, aktivan je i pokazuje znakove života povremenom tutnjavom i dimom u svojoj utrobi. No, svejedno unatoč upozorenjima privlači turiste željne avanturizma.

Vulkani su zanimljivi ljudima, jer su opasni i neukrotivi, a opet lijepi i uznemirujući, čak i kada su neaktivni. Obično nastaju duž tektonskih dubokih pukotina unutar zemljine utrobe, u kojima na mjestima manjeg pritiska gornjih slojeva usijani plinovi i lava stvaraju otvore kroz koje izbijaju na površinu zemlje. Nigdje osim na vulkanskim kraterima ne može se osjetiti dim koji dolazi ispod zemljine kore. Maštu golica i lava, žitka masa od 1200 C koja izlazi iz grotla vulkana i uništava sve pred sobom. Nitko ne želi doživjeti takvu kataklizmu i nezaustavljivu snagu prirode, ali promatrati mjesto gdje se to može događati, a u povijesti i jest, poseban je adrenalin za avanturiste, ali i druge sklone izučavanju prirodnih fenomena. Turistička atrakcija je i poznati američki nacionalni park Yellowstone. Užarena magma se nalazi u parku samo nekoliko kilometara ispod zemlje, a čitav središnji kompleks parka je zapravo ogromno vulkansko grotlo. Impresivni supervulkan koji se nalazi u utrobi nacionalnog parka jedan je od najvećih na svijetu. Sposoban je izbaciti u zrak preko 250 kubičnih kilometara magme i podignuti milijarde kubičnih tona pepela u atmosferu. Od zadnje erupcije vulkana prošlo je oko 70.000 godina, a od većih erupcija prošlo je stotinu tisuća, možda i milijuna godina. Geolozima je teško odrediti nakon tolikog protoka vremena točnije vremenske periode. Nedavno je otkriveno da je taj vulkan ispod nacionalnog parka mnogo veći nego što je itko mogao pretpostaviti. Supervulkan ima komoru za magmu oko 2,5 puta veću od dosadašnjih procjena. Znanstvenici su otkrili da je pećina duža od 90 kilometara i da sadrži od 200 do 600 kubičnih kilometara istopljenih stijena. Geolozi kažu da će se velika  supererupcija dogoditi, jer će pritisak na površinu biti ogroman, no sigurni su, ne skoro s obzirom na prethodne vulkanske cikluse.

Nama najbliži i najopasniji su talijanski vulkani Vezuv i Etna. Vezuv godinama miruje, ali je stalni strah i trepet  za mjesta oko njega. Strah od uspavanog, ali opasnog Vezuva prenosi se tisućama godina, još od 79.godine nove ere kada je erupcija vulkana potpuno uništila rimski grad Pompeji koji je nestao prekriven pepelom. Znanstvenici iz Francuske i Italije nedavno su objavili kako se, prema mjerenjima, magma ispod Vezuva u proteklih 2000 godina pomaknula do 11 kilometara prema gore. Ako je sastav magme više bazičan, onda bi erupcija mogla sličiti erupciji iz 1944. godine, kada se magma slijevala umjesto da je prsnula u zrak.

Vulkan Etna je aktivan 2,5 milijuna godina, a znanstvenici su uočili porast broja erupcija nakon što je stvoren novi krater 70-ih godina prošlog stoljeća. Etna je aktivan vulkan te je sredinom mjeseca ožujka 2017. vulkan eruptirao i zatekao turiste koji su u panici pobjegli od užarenog vulkana s raznim ozljedama. No, ne smatra se opasnim vulkanom poput „mirnog“ Vezuva čije se razorne erupcije svi pribojavaju. Etna je s više od 3.320 metara nadmorske visine najviši vulkan i najviša planina ispod  Alpa u Europi.