Eko kutak

Trgovina i hrana na tapeti ekologa

Tek što je stupio na snagu trgovinski sporazum između Kanade i EU –CETA, uzburkao je ekološke duhove u Europi. Kakvi ćemo hranu jesti, što je potpisano, zašto su se pregovori odvijali u tajnosti, pitanja su ovih dana predmetom burnih rasprava. Ekološke organizacije upozoravaju i ohrabruju stanovništvo činjenicom da su uspjeli stopirati TTIP, predloženi trgovinski sporazum između SAD-a i EU-a. Pregovori su zaustavljeni od strane stotina tisuća ljudi koji su krenuli na ulice u glavnim gradovima Europe. Prikupljeno je oko 3,3 milijuna potpisa,a Greenpeace je odigrao ključnu ulogu u otporu TTIP-u.To je ponukalo mnoge europske političare da promijene svoj stav, što je u konačnici dovelo do raspada trgovinskih razgovora. I dok je TTIP na ledu CETA, predloženi sporazum EU-Kanada o trgovini i ulaganju nije. Sporazum je ratificirao Europski parlament, a tek ga iako je na snazi trebaju ratificirati parlamenti svih država što se čini kao formalnost.
Što ekolozi zamjeraju CETA-i? Smatraju da je to raj za multinacionalne tvrtke, a nedostaju zaštitne mjere za okoliš. Osim toga Kanada ima slabije standarde sigurnosti hrane od EU. Imaju poljoprivredno gospodarstvo više ovisno o kemijskim inputama i GMO-ima. U tri navrata Greenpeace Nizozemska i Institut za politiku poljoprivrede i trgovine (IATP) upozoravaju da trgovinski sporazum daje alate sjevernoameričkim korporacijama da oslabe europske standarde glede hormona rasta, kemijskih pražnjenja, GMO-a, kloniranja životinja i označavanja zemlje porijekla. Ono što dosad nisu postigli, preko WTO-a, sada mogu početi potkopavati putem CETA-e.

Početak primjene CETA-e od prije nekoliko dana naziva se ‘privremenom primjenom’, ali više od 90 posto ugovora stupilo je na snagu. Privremena primjena uključuje niže tarife, proširenu trgovinu i regulatornu suradnju, što korporacijama daje privilegirani pristup donositeljima odluka.

Putem CETA-e EU će postati još više ukorijenjena u kanadskoj (sjevernoameričkoj) mesnoj industriji. Nedostatak obveznih američkih zakona o označavanju kloniranja, u kombinaciji s čestom trgovinom žive stoke, svinja, genetskog materijala i ostalih životinjskih proizvoda između SAD-a i Kanade, vrlo je vjerojatno da će omogućiti prisutnost kloniranih materijala i kloniranih potomaka u kanadskom izvozu mesa u EU.To potkopava de facto zabranu kloniranja životinja u EU.

Od prošle godine, GM losos je dopušten u Kanadi. Oko 4,5 tona GM fileta lososa već je prodano u Kanadi – ali bez označavanja GMO. To znači da Kanađani ne mogu razlikovati GM i normalni losos. CETA će omogućiti povećanje izvoza lososa iz Kanade u EU, snižavanjem tarifa i povećanjem kvote. Kako će EU jamčiti da GM losos ne ulazi na tržište?

Ako je već sve potpisano, a sporazum na snazi, što se još može promijeniti. Pretpostavlja se da će ratifikacija CETA-e trajati mjesecima, ako ne i više, očekuje se otpor, ali u stvarnosti se neće ništa promijeniti jer je sporazum već u primjeni i gotovo u cjelosti.
Treba napomenuti da je trgovinski sporazum između EU i Kanade trajao čak pet godina, od 2009, do 2014. godine, a ratificiran je prošle godine. Dugo se pregovaralo, završni dokument morao se prevesti na jezike svih zemalja članica, mijenjale su se doredbe, a sve ponovo moraju ratificirati sve njezine članice. Po tome sudeći nije se baš išlo grlom u jagode, no praksa će pokazati je li to tako ili su ekolozi u pravu. Posebno su sporazumom ogorčeni Britanci koji iako izlaze iz EU, ali još nisu, moraju početi primjenjivati sporazum i sve njegove odredbe.