Eko kutak

Moda i ekologija – mogu li zajedno?

Danas je poželjno biti lijepo obučen, ali i ekološki osviješten. Ekologija se polako ulazi u sve pore našega života i postaje stil življenja kojemu svi manje više teže. No, je li moguće uskladiti te dvije stvari, a da jedna ne bude zakinuta? Sve do prije nekoliko godina eko moda uglavnom je podrazumijevala etno stilove i udobnu pamučnu odjeću, ali ne toliko prilagođenu aktualnom trendu i ne za oko previše savršene odjevne predmete. Osim toga, kako mogu moda i ekologija zajedno pod ruku, kada je modna industrija, tj. proizvodnja odjeće, gotovo najzagađenija proizvodnja u pretrpanim indijskim i kineskim tvornicama s tisućama radnika koji rade sa štetnim kemikalijama i bojama. Teško, složit će se mnogi, a i priznati kako malo tko razmišlja o tome kako nastaje odjevni predmet sve dok je moderan i lijep, a pogotovo ne je li podesan za recikliranje kao stara odjeća i može li koristiti za nastanak nekih novih odjevnih predmeta.

No, ipak eko moda poslijednjih godina snažno se uvlači u područje mode i donosi neke nove standarde. Najaktivniji na tom planu su skandinavski brandovi koji pokušavaju spojiti zahtjeve ekologije i održivog razvoja te se trude smanjiti potrošnju vode, emisiju ugljičnog dioksida, korištenje štetnih kemikalija pri bojanju i lošu radnu praksu, kao i pojačati i potaknuti recikliranje materijala i korištenje tkanina organskog podrijetla. Na tržište se probio i eko sat, izrađen od drveta i već se uvelike prodaje .Sve više poznatih dizajnera odlučuje koristiti eko-načela pri kreiranju svojih kolekcija, stavljajući pritom naglasak i na dizajn. Stella McCartney, John Patrick, Linda Loudermilk, Marc Bouwer, Edun, Levi’s, H&M – ovo su samo neka od imena koja u svojim kolekcijama imaju linije djelomično ili u potpunosti nastale s eko principima. Takva odjeća je skuplja, a potaknuo ju je pokret koji zagovara pravedne cijene za ekološki osviještenu modu kako bi se sprječilo izrabljivanje ljudi i djece i zaštitu ljudskih prava te poštivanje socijalnih i ekoloških standarda u proizvodnji i trgovini.

Potraga za potpuno čistim organskim materijalima navela je londonski studij dizajna na koledžu Central Saint Martins na projekt Bio-Couture, koji razvija koncept odjeće preko bakterije koje proizvode celulozu. Bakterije s kvascem i zašećerenim čajem stvaraju vlakna koja se isušuju i na kraju obrade čine tkaninu sličnu kožnatom papirusu. Odjeća se potom kroji i boji prirodnim bojilima – mrljama od borovnica, višanja i raznih začina. Projekt je naravno u začetku i neprimjenjiv u masovnoj modnoj industriji, no govori za čim se sve poseže u eko modi. Doprinos ekološki osviještenoj modi i poboljšanju uvjeta života u siromašnim zemljama dao je i  pjevač grupe U2 Bono Vox i njegova supruga Ali Hewson. Oni su pokrenuli ekološki modni brend Edun, tj. ekološke majice od organskog pamuka u nekoliko azijskih zemalja. Premda svi mislimo je izradom odjeće od pamuka riješen problem prirodnih materijala, eko problemi i dalje ostaju zbog upotrebe pesticida pri uzgoju, genetskih  modifikacija, dobrobiti životinja i drugih. Proizvodnja organskog pamuka čini manje od 1% ukupne proizvodnje pamuka. Stoga raste interes dizajnera za eko-vlaknima, koji su biorazgradivi, npr. bambus, soja, alge, kopriva.