Eko kutak

Međunarodni dan zaštite okoliša “Nulta tolerancija za ilegalnu trgovinu divljim životinjama”

Jedna od najvećih globalnih ekoloških manifestacija – Međunarodni dan zaštite okoliša koja se održava svake godine 5. lipnja, ima veliki utjecaj na stanovnike naše planete. Predvode je Ujedinjeni narodi još od 1972. godine kada je u Stockholmu održana prva konferencija UN o zaštiti čovjekova okoliša. Sve do danas, svaka tema, svaki ekološki problem predstavlja  veliki izazov na kojem UN mobiliziraju milijune ljudi. Ove godine Međunarodni dan zaštite okoliša održava se pod geslom „Nulta tolerancija za ilegalnu trgovinu divljim životinjama“.

Ilegalna trgovina  divljim životinjama i rijetkim vrstama koje su na granici istrebljenja podriva ekonomiju i ekosisteme, podstičući organizrani kriminal i hranjenje korupcije i nesigurnost širom svijeta. To nije mali problem kako se može činiti na prvi pogled.

Već je dosta suzbijena ilegalna trgovina i ako Kina i SAD kao najveća tržišta slonovače zatvore svoju međunarodnu trgovinu kao što su najavile, uspjeh će biti ogroman.

Divlje životinje  kao što su slonovi, nosorozi, tigrovi, gorile i morske kornjače na udaru su kriminala i ilegalne trgovine toliko da su neke podvrste nosoroga i velikih majmuna  proglašene izumrlima u nekim zemljama Afrike, a ubrzo bi se to moglo događati i u drugim zemljama gdje imaju staništa.

Zanimljivo je da divlje orhideje i neke vrste ružinog drveta, također, spadaju u rang ugroženih vrsta poput divljih životinja u UN-ovoj ovogodišnjoj kampanji. Divlja orhideja je rijetki cvijet koja se u Velikoj Britaniji plaća vrtoglavih 5.000 funti dok je u cvatu zbog aromatičnog ulja te je na rijetkim terenima gdje raste dobila i policijsku zaštitu – čuvaju je bolje nego kraljicu komentirali su mještani oprez vlasti prema toj rijetkoj ljepotici.

Poziv na akciju  UN-a da se podrže globalni  napori protiv ilegalne trgovine divljim životinjama, rezultirao je velikim odazivom milijuna običnih ljudi i popularnih ličnosti, tu su i UN-ovi ambasadori koji  širom svijeta na sve načine pokušavaju izazvati pažnju za problem na koji ukazuju. Lideri kampanja, glumci, pjevači, sportaši, modeli i dr. daju svoje ime i prikupljaju pristaše. Tako je brazilski supermodel Gisele Bundchen zadužena za morske kornjače, a potporu joj je dao i brazilski nogometaš  Neimar Jr te je privukao je više od pola milijuna lajkova na društvenim mrežama u samo 48 sati.

Domaćin ovogodišnje manifestacije je Angola koja želi obnoviti svoja stada slonova, a praznik ekologije proslavlja se diljem svijeta. I kod nas se taj datum obilježava kroz razne aktivnosti, izložbe i takmičenja, javne proslave, sportske aktivnosti i dr.