Eko kutak

Korak prema zdravoj hrani-EU ograničava i zabranjuje pesticide

Od prošloga mjeseca  kemijski pesticid fipronil više se ne može koristiti u poljoprivredi diljem Europe.Vijest je više nego dobra jer je fipronil  uobičajeni i često korišteni pesticid  u poljoprivredi. To  je insekticid širokog spektra koji se koristi za borbu protiv buha, uši, krpelja, žohara i grinja. Nije dozvoljena njegova upotreba na životinjama čiji se proizvodi koriste za prehranu ljudi.

Zabrana je uslijedila nakon  velikog skandala koji već neko vrijeme potresa nekoliko članica Europske unije. Prošlo ljeto  krenulo je najprije u Nizozemskoj  gdje je blokirano 180 uzgajališta peradi jer je razina fipronila prelazila prag koje određuje europsko zakonodavstvo.Kriza se zatim proširila na Njemačku, Švicarsku i Švedsku, gdje su milijuni jaja iz Nizozemske, koja ima oko 50 milijuna koka nesilica, uništeni ili vraćeni. Povlačenje je zabilježeno i u drugim državama, uključujući i Sloveniju te Rumunjsku, a naša zemlja iz predostrožnosti je zaustavila uvoz jaja iz Nizozemske.

Međunarodni skandal s hranom, jer je toksična supstanca ilegalno korištena u pilićima, kontaminirajući jaja i derivate jaja nije jedini problem koji se vrti oko uporabe  toga pesticida. Fipronil je također poznat jer je štetan za pčele i druge oprašivače. U prošlosti  se naširoko koristio na usjevima kako bi zaštitili usjeve od štetnika. Niske doze fipronila primijenjivale su se i na sjeme prije sjetve. Fipronil korišten na usjevima predstavljao je neprihvatljiv rizik za pčele, a Europska komisija u 2013. godini  značajno je  ograničila uporabu fipronila u poljoprivredi.

Njegova uporaba postupno se smanjuje od tada, a sve više zemalja EU prestalo je koristiti taj pesticid. Od danas pa nadalje, uporaba fipronila na usjevima zabranjena je u cijeloj EU. Ova odluka djelomični je  spas  za pčele, bumbare, leptire i mnoge druge insekte.

Međutim, ostali štetni pesticidi još uvijek su na tržištu, prijeteći  pčelama i drugim vrstama. Sve više znanstvenih dokaza da neonikotinoidi, koji su također bili djelomično ograničeni u 2013. godini,  pokazuju  toksične učinke na pčele i druge vrste.

Nedavni podaci pokazali su da su neonikotinoidi opasni u poljima, ne samo kada su testirani u laboratorijima. Prošlog ožujka Europska je komisija predložila prijedlog za daljnje ograničavanje klotianidina, imidakloprida i tiametoksama, tri najpoznatije vrste neonikotinoida. Međutim, odluke ili akcije za zabranu njihova donošenja, unatoč dokazima  opasnih učinaka, još nema.
Rješavanje pojedinačnih tvari predstavlja kratkotrajno rješenje, međutim, ono se ne odnosi na srce stvari, a to je  industrijska poljoprivreda. Pokazuje se da ona više  nije održiva jer predstavlja previše rizika za zdravlje ljudi. Ekološka poljoprivreda može nam pomoći da se suočimo s velikim izazovima kao što su klimatske promjene, gubitak biološke raznolikosti ili zagađenje vode. Ona također pruža zdravu održivu hranu za sve.

Koliko će vremena proći  da ekološka poljoprivreda koja za sada nije konkurentna industrijskoj masovnoj i jeftinijoj proizvodnji postane dominantna veliko je pitanje. Ipak, EU kreće s reformom zajedničke poljoprivredne politike koja će uskoro biti  na raspravi u EU. Sigurno će se promovirati i podsticati  ekološka poljoprivreda kako bi se  izbjegli skandali oko toksične hrane a, zaustavio i pad populacije pčela i drugih insekata. Pčele su se već uostalom počele svrstavati  u ugroženu vrstu.