Eko kutak

Hrvatske zelene destinacije- šest u top 100 najboljih

Premda smo u ovo vrijeme početka turističke sezone i najavom rekordne sezone opijeni optimizmom i to s pravom, uvijek se ipak provlači pitanje koliko je održiv naš turizam, što znači prirodno i kulturno atraktivan, a gospodarski koristan za buduće generacije. Teško je stjecati ugled destinacije, a lako ga je izgubiti. Danas sve treba promatrati kroz važan globalni trend održivog, zelenog turizma. Investitori koji ulažu u turizam znaju da je svako ulaganje ako nije u skladu s ekološkim standardima vrlo rizično, što je dobro za njih i za turizam u cjelini.

Brojne naše destinacije pokušavaju usvojiti zelene standarde, a to je prepoznato i u svjetskim okvirima. Prošle godine, čak šest domaćih destinacija našlo se u elitnoj grupi top 100 najboljih destinacija koje njeguju održivi turizam. Tu prestižnu listu radi Green Destinations, neprofitna organizacija, vodeća u dodjeli certifikata i nagrada za održivi turizam.

Od top 100 destinacija čak 48 ih je u Europi, a naša zemlja je odmah iza Nizozemske i Portugala po brojnosti destinacija. Slovenija se, pak, jedina kao zemlja „provukla“ u top 100 zelenih destinacija. Vidjet ćemo kako će biti ove godine kada se ponovo budu dodjeljivale nagrade i hoće li još koja naša turistička odredišta moći pozitivno odgovoriti na 15 kriterija  kojima se vrjednije održivost neke destinacije. Ne treba napominjati što to znači u marketinškom smislu, jer Green Destinations njeguje partnerske odnose s turističkom djelatnošću i medijima kako bi njihova djelatnost bila što vidljivija.

Destinacijom koja se razvija na održiv način je grad Drniš i područje oko njega jer, zaključili su stručnjaci Green Destinations-a, aktivno se radi na očuvanju i promociji baštine NP Krka i kanjona rijeke Čikole, koji su proglašeni zaštićenim prirodnim područjima. Tu su i brojni povijesni spomenici kao što su ostaci nekoliko srednjovjekovnih utvrda, raznih crkava, franjevački samostan na otočiću Visovac i mlinice. Drniš ima i bogatu nematerijalnu baštinu i folklornu scenu unutar kojega je tradicionalni pjevački napjev  nazvan „Ojkavica“ dio UNESCO-vog popisa nematerijalne baštine.

Pula s 3.000 godina starom poviješću ima veliki zadatak zadržati postojeće prirodne i kulturne resurse na održiv način. To i čini, a postiže dobre rezultate u poboljšanju kakvoće zraka, promicanju zelenog prometa i gospodarenju čvrstim otpadom. Odredište, također, nastoji poboljšati zelene javne prostore i potiče svoje stanovnike da se uključe u vrtlarstvo pružajući subvencije i nagrade.

Delnice su, kao najviši grad u Hrvatskoj okružen planinama, oaza čiste prirode. Općina je uložila napore u smanjenju oslanjanja na fosilna goriva zahvaljujući tvrtkama koje su se već preselile na obnovljivu energiju. Štoviše, provedena je puna obrada otpadnih voda, a zaštićen je dio faune, uključujući vuka, medvjeda i risa koji su sada zaštićene vrste. Premda su Delnice destinacija za uživanje u prirodi, tu je i živopisna kulturna scena uz podršku brojnih udruga. Lokalni stanovnici ne samo da su aktivni u kulturnom životu, već su i zajednički uključeni u važne razvojne projekte.

Mali Lošinj razvija destinaciju zdravstvenog i sportskog odredišta i to vrlo uspješno. Grad postavlja održive ciljeve razvoja turizma u svojoj turističkoj strategiji te ih želi postići do 2020. godine. I na nacionalnoj razini mali Lošinj je primjer dobrog upravljanja turizmom i održivoj praksi, a prošle godine osvojili su i nagradu Europskog turističkog sustava pokazatelja održivog razvoja (ETIS).

Također i otok Krk je među najboljim zelenim destinacijama. Svojim posjetiteljima nudi mnoge prirodne i kulturne znamenitosti, a zaštita i očuvanje prirode, posebice u područjima poput ornitoloških rezervata su na zavidnoj razini. Otok Krk tretira sve svoje otpadne vode i vodi brigu o kvaliteti plaža koje imaju više od 10 certifikata Plave zastave.

Gorski kotar kao cjelina je prepoznat kao zelena destinacija prve klase. Nacionalnim parkom Risnjak dobro upravljaju lokalne javne ustanove te premda je gorski kraj, područje je pristupačno za osobe s invaliditetom.