Eko kutak

Europske zelene prijestolnice- održiv urbani razvoj

„Zelena prijestolnica Europe“ prestižna je nagrada koju svake godine Europska komisija dodjeljuje gradovima koji potiču ekološki način življenja i mogu biti uzor i inspiracija drugim gradovima. Europskom zelenom prijestolnicom za 2016. proglašena je Ljubljana. Ovu nagradu osvojila je zbog integriranog pristupa zaštiti okoliša donesenog u strategiji „Ljubljana 2025.“ te zbog provođenja niza „zelenih“ mjera u posljednjih deset godina.

Kandidaturu za zelenu prijestolnicu Europe 2016. podnio je i Osijek, grad koji kontinuirano ulaže u ekološke i projekte održivog razvoja. Posljednji takav primjer je projekt proširenja i poboljšanja kanalizacijskog sustava i izgradnje postrojenja za obradu otpadnih voda.

Do sada je već devet gradova osvojilo priznanje Europske zelene prijestolnice, a to su: Stockholm (2010.), Hamburg (2011.), Vitoria-Gasteiz (2012.), Nantes (2013.), Kopenhagen (2014.), Bristol (2015.), Ljubljana (2016.), Essen (2017.) i Nijmegen (2018.). Do sada su tri grada osvojila nagradu European Green Leaf. U 2015. godini, prvoj godini natjecanja, nagrada je pripala gradu Mollet del Valles (Španjolska), a prošle je godine nagradu dobio Torres Vedras (Portugal). Priznanje European Green Leaf za 2017. godinu odlazi u grad Galway. Prijaviti se mogu gradovi s više od 200 tisuća stanovnika , a tri hrvatska grada koja ispunjavaju taj uvjet su Zagreb, Split i Rijeka..

Ideja o nagrađivanju gradova koji svojim održivim razvojem i predanošću najvišim standardima vezanim uz okoliš mogu biti model ostalim europskim gradovima potječe iz Tallinna. Na poticaj bivšega gradonačelnika estonske prijestolnice Jurija Ratasa, predstavnici 15 europskih gradova i Udruge estonskih gradova potpisali su 2006. godine memorandum kojim se predlaže utemeljenje takve nagrade. Danas tu inicijativu podupire više od 40 većih europskih gradova, među kojima i 21 glavni grad država članica EU-a.

Ova nagrada svojevrsni je poticaj i primjer dobre prakse gradovima. Većina ekoloških problema s kojima se naše društvo suočava potječe iz urbanih područja, a ova nagrada promiče i potiče nastojanja europskih gradova da postanu privlačnija i zdravija mjesta za život. Prijave se ocjenjuju na osnovi 12 pokazatelja: lokalni doprinos smanjenju globalnih klimatskih promjena; održivi prijevoz; zelena urbana područja koja iskorištavaju zemljište na održivi način; promicanje prirode i biološke raznolikosti; kakvoća zraka; razina buke; gospodarenje otpadom; potrošnja vode; zbrinjavanje otpadnih voda; eko-inovacije i održivo zapošljavanje; zaštita i upravljanje okolišem lokalnih vlasti te energetska učinkovitost. Biti „zeleni grad“ znači paziti na zdravlje i dobrobit ljudi, čišći zrak i vodu, pristup zelenim površinama, ali je vrlo važna i vodeća uloga grada u rješavanju većih problema, kao što su klimatske promjene i gubitak biološke raznolikosti europske gradove i utirati put prema održivom urbanom razvoju.