Eko kutak

Dan zaštite prirode-zalog budućim generacijama

Svjetski dan zaštite prirode obilježava se svakoga 28. srpnja, a ima za cilj stvaranje svijesti sadašnjih i budućih generacija o važnosti očuvanja prirode kako bi se izbjegle velike katastrofe.

Cijela planeta Zemlja ovisi o prirodnim resursima kao što su voda, zrak, tlo, minerali, drveće, životinje, hrana i ostalo. Kako bi se održala ravnoteža u prirodnom svijetu, moramo pomoći i da razne vrste i dalje postoje. Izvještaj globalne organizacije Svjetskog fonda za prirodu navodi kako je od 1970. godine pritisak na resurse o kojima ovisimo smanjio njihovu količinu za 33 posto. Unatoč naporima organzacija i aktivista za očuvanje prirode, njihov je rad obezvrijeđen brojnim isprepletenim interesima politike i kapitala.

Očuvanje prirode nije tek fraza koja se lako izgovara, to je dug i ustrajan proces u kojem svoj doprinos treba dati svaka generacija. Znanstvenici upozoravaju na opasnost od masovnog izumiranja nekih vrsti u bliskoj budućnosti. Brojni dokumentarni filmovi o prirodnim bogatstvima pokazuju i one koji će polako nestajati. Intervencija čovjeka u prirodu je golema kroz stoljeća, a posebno u prethodnom kada su dominirali čelik i beton. Sve to je bilo u službi čovijeka i kapitala, ali po cijeni izumiranja drugih vrsta. U ovom stoljeću ipak nezaustavljivo raste svijest da prirodne resurse treba očuvati ne kao neki raritet nego kao imperativ ljudskog opstanka.

Sve je u prirodi uzročno povezano i stabla i biljke i mora i ledenjaci i rijeke, životinjski svijet. Narušavanje ravnoteže stvara probleme koje čovijek u novije vrijeme nastoji izbjeći i dovesti u sklad životni i tehnološki napredak s prirodom. Priroda nam je dala toliko toga. Ako se to ne sačuva izgubit ćemo te dragocjene povlastice iskorištavanja resursa.

Stoga je obilježavanje Svjetskog dana čuvanja prirode još jedan od simbola i buđenja svijesti da se na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini učine napori u očuvanju prirode i uoče prednosti koje ona pruža za sadašnje i buduće generacije.

Prirodni svijet je i inspiracija mnogima, a prema riječima čuvenog britanskog prirodoslovca, Davida Attenborougha, on “najveći izvor uzbuđenja; najveći izvor uobičajene ljepote; najveći izvor intelektualnog interesa”.