Eko kutak

Dan čistog zraka i zdravih ljudi

Stanovnici velikih industrijskih gradova vrlo su osjetljivi na čistoću zraka kojeg udišu, jer je čisti zrak temeljni preduvjet za zdrave ljude i gradove. No, oni su najviše na udaru zbog koncentracije ugljičnog dioksida kojeg ispuštaju uglavnom industrija i promet. Koliko je kvaliteta zraka važna govori i podatak kako u tijeku dana 20.000 puta udahnemo zrak i to 12.000 litara kako bi dobili  kisik neophodan za život. Zrak je smjesa plinova koja čini atmosferu, a sastoji se približno od 80% azota, 20% kisika i vrlo malo plemenitih plinova, ugljičnog dioksida, vodika, ozona, vodene pare i različitih nečistoća. Nevolje nastaju kada se ovaj odnos poremeti. Stoga UN posebno obilježava 3.studeni kao Dan čistog zraka.

Gotovo je trećina europskih gradskih stanovnika izložena onečišćenom zraku. Novo izvješće Europske agencije za okoliš pokazuje kako brojni dijelovi Europe imaju probleme s velikim vanjskim koncentracijama onečišćujućih tvari. Ti zagađivači, osim mnogih preranih smrtnih slučajeva svake godine, izazivaju i dodatne troškove zdravstvu i milijune izgubljenih radnih dana. Osim zdravstvenih problema, zagađeni zrak prouzročuje znatne štete ekosustavima, na poljoprivrednim kulturama, suvremenim materijalima i kulturnoj baštini.

Onečišćenje zraka jedna je od glavnih briga građana Europske unije i prema anketama čak 87% ispitanika misli kako su respiratorne bolesti ozbiljan društveni problem. Štoviše, to potvrđuje i činjenica da od loše kvalitete zraka na godinu umre gotovo pola milijuna ljudi. Zagađenje zraka glavni je uzrok plućnih bolesti, poput astme, koja je danas dva puta raširenija nego prije 30 godina te uzrokuje više od 350 tisuća preranih smrti u Europskoj uniji svake godine.

Unatoč svemu, ove godine koncentracija ugljičnog dioksida u zraku veća je nego ikada. Alarmantno je na to upozorila Svjetska meteorološka organizacija.Ta UN-ova agencija smatra da je ugljični dioksid  problem broj jedan, jer se zadržava tisućama godina u atmosferi i još duže u oceanima. Ovih dana, 7 i 8 studenog ove godine o tome će se progovoriti na velikoj konferenciji UN-a o klimatskim promjenama u marokanskom gradu Marakešu.

Razine ugljičnog dioksida uglavnom rastu zbog sagorijevanja fosilnih goriva. Njihova se razina također mijenja – sezonski je na najvišoj razini u svibnju, a pada u rujnu.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da količina štetnih lebdećih čestica ne bi smjela biti veća od indeksa očišćenja 25. Najzagađeniji grad na svijetu je New Delhi. Najveći izvori zagađenja su ispušni plinovi iz vozila i spaljivanje otpada. Zagađenje zraka u New Delhiju u prosjeku ima indeks 575.U zimskom razdoblju zagađenje je najveće, jer je tada industriji potrebno najviše energije, a građani su primorani koristiti različite izvore zagrijavanja. Također, automobili su veliki zagađivači okoliša, a u New Delhiju je devet milijuna registriranih automobila, a taj broj se dnevno uvećava gotovo za 1.500.